KC Limburg

De vereniging voor hond en baas in de regio Parkstad

CURSUS PRAKTIJKSPEUREN!

Logo Praktijkspeuren 225x244Praktijkspeuren is het volgen van een menselijk geurspoor. De meeste honden vinden dit geweldig om te doen. Een “spoorloper” loopt een route (spoor) en laat hierbij een unieke geur achter. Honden zijn in staat om dit unieke geurspoor over lengte te volgen. Het reukorgaan van de hond is immers vele malen beter ontwikkeld dan ons reukorgaan. Tijdens het speuren dient de hond allerlei verleidingsgeuren, zoals de geur van andere mensen/honden/voorwerpen te negeren en zich enkel te concentreren op het voor hem uitgezette unieke geurspoor.

De spoorloper laat op de gelopen route enkele voorwerpen op de grond achter. Op/aan deze voorwerpen zit ook de unieke geur van de spoorloper. De speurende hond dient deze voorwerpen tijdens het Speuren te verwijzen.

Baas en hond dienen hierbij als team te werken. De vaardigheden hiervoor krijgt u gedurende de cursus door de instructeurs praktijk speuren geleerd.

Elke hond heeft een uitermate goed ontwikkeld reukorgaan en kan dus in principe Speuren. Het maakt niet uit of u een kleine of grote hond bezit. Het doet er ook niet toe of u een rashond of een kruising hond heeft. Ook jonge en oude honden vinden het zeer spannend om te doen. Ze kunnen immers allemaal Speuren.

Bij Praktijkspeuren is het belangrijk dat u de specifieke lichaamstaal van uw hond tijdens het Speuren leert kennen. We noemen dit het leren “lezen” van uw hond. De hond geeft signalen af tijdens het Speuren op het spoor, maar geeft andere signalen als hij het geurspoor kwijt is. Deze lichaamstaal van uw hond moet u gaan ontdekken om zo beiden een succesvol speurkoppel te worden.

Tijdens het Speuren wordt geen enkele druk of dwang uitgeoefend. Er wordt gebruik gemaakt van een van nature aanwezige aanleg, waarbij u moet gaan leren op welke wijze uw hond speurt!

De cursus duurt 8 lessen en wordt gegeven op zaterdagochtend in de bosrijke omgeving van de Rimburgerhoeve. U dient een zogenaamd speurtuig(je) en een lange lijn (8 a 10 meter) te kopen. Speuren geschiedt namelijk altijd aangelijnd en u moet gebruik maken van het tuig. Koop niet zomaar een tuig voor de hond want niet alle tuigjes zijn geschikt om mee te Speuren. Laat u door ons hierbij adviseren.

Houdt er rekening mee dat u tijdens thuistraining moet beschikken over een spoorloper. U heeft dus hulp nodig van een persoon.

De contributie voor de Speurcursus bedraagt € 150,- exclusief gezinslidmaatschap.

Voorafgaande aan de praktijktraining krijgt u een uitgebreide theorie instructie op de Rimburgerhoeve.

 

 

De spoorloper laat bij het begin van zijn geurspoor een zogenaamde startlap achter met de specifieke geur en loopt zijn spoor tot aan het einde uit. Onderweg laat de spoorloper op de route een voorwerp achter. De speurende hond krijgt de startlap aangeboden (waarnemen van de te volgen geur) en gaat het spoor volgen.

Vindt de hond het voorwerp en ook de spoorloper gaat u de hond uitbundig belonen. U stimuleert op deze wijze zijn speurwerk en mogelijk doet hij het de volgende keer nog beter!


speurinstructeurs joelle liggendspeurinstructeurs joelle stoel   


Vanwege groot succes van het Praktijkspeuren hanteren wij een wachtlijst.
Om op de wachtlijst geplaatst te worden dient u lid van onze vereniging te worden / zijn.
Heeft u nog algemene vragen of vragen omtrent de wachtlijst, neemt u dan eerst per mail contact op met een van onze instructeurs Praktijkspeuren.

 

 

Speurneus inschrijven



Eerste lezing bij
KC Limburg
staat weer gepland.
Infoavond
Voedingsavond &
Tandgeneeskunde
Schrijf je snel in

meer info

Agenda

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Instructeurs inlog